Undertekster gør din video og content konkurrencedygtig i det sociale medielandskab
Her i Danmark er vi vant til undertekster på fjernsynet, men undertekster på diverse præsentationsvideoer og reklamefilm er noget relativt nyt. Det er en trend, der er ved at brede sig ret meget på de sociale medier. Præsentationsvideoer du kan se på hjemmesider, blogs og fora er begyndt at have undertekster.
Det er fordelagtigt at bruge undertekster, og de er efterhånden blevet ret populære: de rammer et bredere publikum og kan endda booste din SEO.Det smarteste er naturligvis, at dit publikum har muligheden for at tænde eller slukke for underteksterne, så de selv kan bestemme om de vil have dem på eller ej. Men at tilbyde dem muligheden for undertekster gør det lidt mere tiltrækkende for et bredere publikum at se din video.
Hvorfor bruge undertekster? Undertekster hjælper svagthørende og døve til at kunne følge med i din videos indhold, men det er ikke kun for hørehæmmede at undertekster kan være en fordel. Det kan være en god ide med undertekster, hvis nogle af dine seere ikke kan så godt dansk, eller hvis de gerne vil se din video i støjfyldte omgivelser, hvor det kan være svært at høre hvad der bliver sagt uden at skrue op for lyden, hvilket kan genere andre. Desuden kan de give et visuelt løft i selve videoen.
Alt efter om din video vises på din egen hjemmeside, på en blog eller et forum og hvad den omhandler, så kan du vælge forskellige typer undertekster. Videoer på Facebook har en tendens til at være lidt mere useriøse, og kan derfor godt piftes lidt op med en flot font og sjove effekter, hvor videoer, der vises på din virksomheds hjemmeside måske bør være mere seriøse, og derfor bør underteksterne heller ikke være for prangende.
Nytænkning i videoer med undertekster. Du kan præsentere dit produkt på mange måder, men at give dit publikum muligheden for at vælge om de vil se budskabet ved at læse tekst eller ved at lytte til den, giver dem muligheden for at se din video på steder hvor det før har været svært, som for eksempel i et larmende tog. Hvis man ikke lige har hovedtelefoner med, så kan det være generende for de andre passagerer, hvis man sidder og ser en video og må skrue op for lyden, for at forstå budskabet.
Ved at tilføje undertekster, giver du din seer muligheden for at forstå budskabet uden at de skal genere deres omgivelser med høj lyd. Du kan også vælge helt at undlade lyd, men stadig præsentere dit produkt, blot ved at bruge tekst. Uanset hvordan du vælger at præsentere dit produkt, så er det en god ide at tilføje tekster, eventuelt med den mulighed, at dit publikum kan tænde og slukke for den.
Tilpas underteksterne til det budskab du vil frem med. Ved at bruge undertekster kan mange flere følge med i din video, men det gælder også om at tilpasse udformningen af dine tekster til det budskab du vil ud med. En professionel video på din hjemmeside bør nok ikke have for mange effekter og finurlige fonte.
Teksten bør være let læselig og samtidig forblive synlig længe nok til at de fleste kan nå at læse den. Det nytter jo ikke noget at der er tekster på, hvis de bare suser forbi og ikke giver seeren en mulighed for at læse dem til ende.
Har din video lyd sammen med teksterne, skal teksterne naturligvis tilpasses det der bliver sagt – det skal jo ikke blive en omgang tysk dubbing. Har du ikke lyd på, eller blot en jingle der kører i baggrunden, så er det bedst at gøre teksten så kort som mulig, så den er nemmere at overskue og læse, samtidig med at den giver det budskab du gerne vil overbringe til dit publikum.
Hvis dit produkt er noget sjovt, så kan du godt pifte videoen op med effekter og sjove fonte, men sørg for at det ikke bliver for rodet med alt for meget pomp og pragt, som kan virke forstyrrende og ødelægge det budskab du prøver på at videregive med din video.
Hvornår er det bedst at bruge undertekster? Det er sjældent at undertekster ikke er en god ide – men det afhænger selvfølgelig altid af videoens type og hvad du vil med den. Dermed ikke sagt, at du ikke kan lægge en video på nettet uden undertekster, men det gavner forståelsen og når ud til langt flere mennesker, da dårligt hørende, døve og udlændinge så ikke bliver hægtet af.
I dag ser mange præsentationsvideoer igennem sociale medier såsom Facebook, og mange sidder måske og scroller igennem deres sociale medie konto på arbejdspladsen, når de lige tager en pause, eller i bussen eller toget. Her kan det være en fordel, hvis videoen automatisk viser underteksterne, så dit publikum kan følge med uden at skulle tænde for lyden. Der er langt større chance for, at de ser videoen til ende, hvis de ikke bliver tvunget til at vente til senere, fordi der ikke er tekster på.