Sceneskræk – en almindelig reaktion foran kameraet
”Three, two, one… ACTION!”… og så går hele kroppen i baglås.
Mange mennesker lider af sceneskræk. For dem der lider af dette, kan det være en frygtindgydende oplevelse at skulle stille sig foran et kamera for at optage en video eller en reklamefilm.
Uanset hvor sikker du er på dig selv, så snart kameraet begynder at køre, er det ligesom om en klap går ned og du kan dårligt nok huske dit eget navn. Men hvorfor sker det og hvad kan du gøre for at ændre på det?
Kæmp eller flygt reaktionen er et urinstinkt, der er gearet imod at sørge for at du overlever en potentiel farlig situation. Ved at kunne resonere dig frem til om du bør blive og kæmpe, eller tage benene på nakken og komme væk fra en situation der ellers kunne betyde at du kommer til skade eller dør.
Nu er det jo ikke livstruende at stille sig op foran et kamera og indtale en tekst, men reaktionen kan godt være det samme, som hvis du befinder dig i en potentiel farlig situation, og det kan være svært at overbevise dit eget urinstinkt om, at det ikke er farligt.
Men hvad gør du så for at ændre den indstilling? Der er flere måder at gribe sceneskræk an på, som kan hjælpe dig med at overvinde frygten for at stå foran et kamera. Ideen om at andre ser på dig og dømmer dig kan være frygtindgydende, men hvis du gerne vil videregive en vigtig besked til dine seere, så er det også vigtigt at du virker selvsikker og udstråler tillid.
Først og fremmest skal du holde dig for øje, at du ikke er den eneste i verden der har det på denne måde. Det er ganske naturligt at lide af sceneskræk, men det er ikke ensbetydende med at du ikke kan overkomme det, for det kan du helt bestemt.
Gentagelser er vigtige. Når du laver den første optagelse, kan du godt komme ud for at du slet ikke kan huske ordene, at dine håndflader bliver svedige og at du stirrer stift på kameraet. Men tænk på, at første forsøg ikke behøver at være perfekt.
Det kamera du optager med, hvad enten det er din mobil telefon eller et videokamera, gør at du kan optage igen og igen, og bare slette de optagelser du ikke bryder dig om.
Derudover kan du være sikker på, at du langsomt men sikkert vender dig til at stå foran et kamera, hvis du gentager optagelsen så mange gange som du føler det er nødvendigt.
Giv dig tid, hav eventuelt teksten skrevet ned på et stykke papir, og opfør dig normalt. Det vil sige, lad være med at stirre stift ind i linsen. Du må gerne bevæge dig lidt, smile, kigge lidt ud til siden, kigge nedad, ligesom du ville gøre hvis du sad og talte med en anden person – loosen up!
Det kan også være en hjælp at have nogen stående bagved kameraet, som du henvender dig til. Fortæl denne person det budskab du vil videregive, og du vil efterhånden fremstå naturlig og rolig på videoen.
Tænk på din vejrtrækning. Før du går i gang med at optage videoen, kan du med fordel lave nogle åndedrætsøvelser, så som at strække armene op over hovedet og trække vejret dybt; sætte dig i en behagelig stilling med lukkede øjne mens du trækker vejret regelmæssigt og dybt og lukker af for tankerne.
Ved at fokusere på at slappe af i stedet for at tænke febrilsk på hvad du skal sige og hvor mange mennesker der eventuelt ser din video, kan du overbevise din hjerne om at der ikke er nogen fare på færde, og du vil så kunne slappe af og dermed virke mere rolig og tillidsvækkende på videoen.
Øv dig – om og om igen. Hvis det er for nervepirrende at starte med et kamera, så øv dig. Det kan du gøre foran et spejl, eller øve dig ved at fortælle dit budskab til en kollega, eller et familiemedlem. Gør det gerne mange gange, om og om igen, indtil du har lært teksten udenad og ville kunne sige den i søvne.
Men husk også på at gøre den så nærværende og personlig som muligt. Lad være med at fokusere på at bruge nøjagtig de ord du har skrevet ned, hvis de ikke føles naturlige. En alt for indøvet tekst kan for nogen også blive en barriere, hvis det resultere i at sproget ikke kan flyde frit.
Efterhånden som du vender dig til tanken om at skulle afgive dit budskab til mange mennesker, vil du også kunne fokusere mere på, hvordan du kan forbedre teksten.
Så længe det rigtige budskab kommer ud i sidste ende, er det jo ikke så vigtigt hvilke ord du bruger for at videregive budskabet.
Forstå din sceneskræk og overvind den. Mange store stjerne lider af sceneskræk. Det er en ganske naturlig reaktion, så du behøver ikke være bange for at der er noget galt med dig. Hovedsagen er, at du gør noget ved den, at du lærer at kontrollere den og derved overvinder den.