Individuelle hjælpevideoer giver en langt bedre support

Sidder du i en support funktion, hvor du skal hjælpe medarbejdere og/eller kunder med problemer, så kan du nå meget længere med en hjælpende videooptagelse end med tekst. Det giver brugeren en bedre oplevelse, og er nemmere at overskue, hvis vejledningen viser hvordan man håndterer problemet, i stedet for at fortælle hvordan man gør.

Her gælder også samme ordsprog, som gælder for alle andre typer videoer. Vis frem for at fortælle.

Med video er der langt større chance for ”Aha!” effekten hos den spørgende seer.

Hjælpevideoer kan være mange ting. Uanset hvad du skal hjælpe kunden eller kollegaen med, så kan du sammensætte en lille video til formålet, og du behøver ikke de store hjælpemidler til det. Har du en bærbar computer, kan du bruge webkameraet i denne, eller du kan bruge din mobiltelefon, hvis dennes kamera er godt nok.

Du kan lave hjælpevideoer til næsten alt. Brugen af programmer, hvordan du håndterer et produkt, hvordan du samarbejder med andre. Der er næsten igen grænser for, hvor en hjælpevideo kan anvendes. Ved at vise hvordan fremgangsmåden er, uanset hvad den er, er det nemmere for andre at sætte sig ind i processen.

Animationsvideo, eventvideo, on boardingvideo, casevideo, profilvideo og content marketing mm. fra digitalt bureau Founthouse Videoproduktion.

Hvordan laver man en hjælpevideo? For at lave en hjælpevideo kræves der som minimum tre ting: Et kamera, en mikrofon og godt lys. Alt afhængig af hvor god du er til at holde fokus, kan du også tilføje et manuskript, men det er ikke nødvendigt, hvis du ved hvad du skal sige og er god til at formulere dig.

Kameraet. Når du bruger et kamera, så sørg for at det står i øjenhøjde, og helst højere. Har du kun et kamera i din bærbare computer, så sæt den på nogle bøger eller en kasse for at få den i øjenhøjde. Bærbare computere er sjældent store nok til at du sidder og kigger lige ind i kameraet.

Ellers har du måske en reol eller et søm i væggen som du kan bruge til at placere dit webcam, såfremt det er eksternt.

Har du et almindeligt videokamera, så har du nok også en tripod eller kamerastativ, så du kan sætte kameraet op på den rigtige måde.

 

Mikrofonen. Når det kommer til at optage lyd, så kan du godt bruge den indbyggede mikrofon, men så skal du også sørge for, at der ikke er for meget baggrundsstøj, da det kan overdøve hvad du prøver på at formidle.

En ekstern mikrofon vil være bedre, og de kan erhverves til rimelige penge og stadig være gode. Så hvis hjælpevideoer er noget du kommer til at lave tit, så er det en ide at investere i noget godt udstyr.

Lys. Sidst, men ikke mindst, skal der lys til. Det kan godt være at du foretrækker dæmpet belysning, men en video gør sig bedre, hvis det den viser, er ordentlig belyst. Så brug en masse lys. Her kan du også vælge at bruge hvad du allerede har, men igen, er sådanne videoer noget du har tænkt dig at lave ofte, så kan det godt betale sig at investere i noget bedre udstyr.

For eksempel kan du købe et kameralys, som også kan fås til rimelige penge, for at være helt sikker på at du får oplyst optagelsen bedst muligt.

Resultatet af brugen af en hjælpevideo. Selv om det kan være ligetil at forklare noget på tekst, så er en video noget alle kan forstå, fordi du viser direkte, hvordan problemet skal afhjælpes, samtidig med at du fortælle hvad der skal gøres.

Hjælpevideoer er ret populære på for eksempel YouTube, hvor man efterhånden kan finde en hjælpevideo til alle slags formål.

Instruktionsvideoer om, hvordan man benytter et program, eller hvordan man renser en maskine, eller hvordan man samler et møbel, er langt nemmere at følge end en skrevet vejledning for mange mennesker.

Brugsvejledninger i dag har en tendens til at dække over flere forskellige apparater i samme serie, som måske ikke lige har de samme knapper, og det forvirrer brugerne mere end det hjælper. Ved at bruge en video, hjælper du dine kollegaer og kunder på en langt bedre måde, og vil opleve et fantastisk feedback.

Et dokument på flere sider kan være forvirrende at skulle kæmpe sig igennem, og mange vil opleve at de mister tråden, især hvis det kun drejer sig om tekst.

Prøv det selv. Du kan jo starte i det små og bruge hvad du lige har ved hånden, så længe du tager højde for disse tips:

  • Skrive nogle noter eller lav et manuskript, hvis du ikke helt ved hvad du skal sige først.
  • Vær sikker på, at kameraet er i øjenhøjde, og helst lidt højere.
  • Vær sikker på, at du er godt belyst.
  • Prøv at lave flere udgaver. Øvelse gør mester!

Er det en hjælpevideo som alle kan bruge, kan du vælge at lægge den på din hjemmeside, eller at lægge den ud på YouTube, og så sende linket til dine kollegaer eller kunder.

Held og lykke med hjælpevideoen!