Brug videoer til undervisningen og engager på en ny måde
Video kan bruges til mange former for undervisning, lige fra en brugervejledning til faktiske kurser, der kan omhandle stort set alt.
Er du god til at producere videoer, så ved du jo nøjagtig hvordan du skal bære dig ad. Men det at undervise andre er ikke så ligetil endda. Der er forskellige aspekter du skal tage hensyn til når du underviser andre, så som hvad deres niveau er, hvad det er de har problemer med, og hvem de er som personer.
Den allerbedste undervisningsmetode er via eksempler, og ikke kun almene eksempler, men gode og solide eksempler. Du skal være i stand til at formulere dig klart og tydeligt, og lære af dine fejl, så du støt og sikkert kan forbedre de videoer du fremstiller til dit publikum.
Hold dig til sagen og gør det kortfattet. Hvorvidt det er nødvendigt at være tilstede på videoen afhænger helt af dit publikum. Nogle synes det er distraherende hvis underviseren kan ses, mens andre godt kan lide dette menneskelige aspekt ved en undervisningsvideo.
Men frem for alt skal du være kortfattet og tydelig. Undersøgelser viser nemlig, at de fleste, der benytter sig af undervisningsvideoer foretrækker, at de er korte og holder sig til sagen. Derfor bør du nok undgå lange, vævende forklaringer.
Derudover er det også vigtigt, at videoens introduktion – dette kan være en kortfattet tekst der introducerer videoen før seeren går i gang med selve videoen – indeholder en kort oversigt over hvilke programmer der er brugt i videoen, så seeren ikke spilder sin tid på at se en video, der bruger software han/hun ikke har.
Det er også en god ide at definere hvilket niveau videoen er på, så for eksempel nybegyndere ikke vælger en video, der er beregnet til øvede brugere. Det sparer dit publikum tid og frustrationer, og gør det nemmere for dem at navigere rundt iblandt dine videolektioner for at finde den de kan få mest gavn af.
Længden af videoen betyder meget. Flere video-undervisere har udtalt, at det deres publikum bedst kan lide, er korte videoer. Med andre ord, så kan det bedre betale sig at lave små, korte indslag, hvor forskellige problemer bliver belyst individuelt, end at lave en video på 45 minutter, som indeholder materiale, som er irrelevant for nogle, og forvirrende for andre.
Samtidig giver det også dig muligheden for at opdatere forskellige segmenter af videoerne uafhængigt af hinanden, fordi du ikke skal fjerne hele videoen og starte forfra.
Redigering er vigtigt. Hvad enten du vælger at redigere on-the-fly, som det hedder på engelsk, det vil sige løbende, eller venter til du har alt det video materiale du har brug for, så bør du redigere godt og grundigt i det.
Klip fejl ud, fjern perioder med inaktivitet, eller lav en ny optagelse af noget der ikke er så klart som det burde være. Det er fordelen ved video, frem for at stå foran en klasse, der skal undervises. Du kan rette fejlene hen ad vejen før du publicerer videoen, så den bliver så forståelig som muligt.
Har du allerede nogle længere videoer, som du ikke har tid til at genindspille eller redigere, kan du benyttet dig af kapitler, ligesom man ser det på DVD i dag. Så kan seeren skippe hen over de kapitler de ikke har brug for, for at se det de er ude efter.
Kvalitet er nøglen til gode undervisningsvideoer. Når du vælger at belyse et område, så sørg for at få det hele med, og vis i stedet for at fortælle. Er det et program du underviser i, så vis skridt for skridt hvordan man gør, i stedet for at give en overordnet vejledning. Er det noget der tager længere tid, så skær det ud i små bidder.
Gør det også muligt for dine seere at kommentere på videoen når de har set den, så du kan finde ud af hvad der virker og hvad ikke. Det er en god måde at lære dit publikum at kende på, og give dem hvad de gerne vil have, i stedet for at give dem hvad du tror de vil have.
Ekstra tilbehør. Ydermere kan du give dine seere en ekstra bonus ved at give dem adgang til for eksempel en e-bog, links eller pdf’er, der supplerer videoen. Nogle mennesker lærer bedre hvis de har det hele på skrift, samtidig med at de kan se hvordan de skal gøre tingene.
Dit publikum vil sikkert værdsætte at kunne slå noget op, selv hvis de ikke lige er på nettet, så de lige kan læse op på de lektioner de har gennemgået.
Sidst, men ikke mindst, er det af stor gavn hvis den der indtaler videoen også føler for det, og er begejstret for at videregive sin viden. Brug eksperten, og ikke nødvendigvis en anden person der gør sig godt på film, men ikke kender materialet.